Szállás Pécs. Hotel, hostel Pécsen. Pécsi szállások, olcsó kiadó pécsi szobák. Hotel, vendégszoba, diákszálló, hostel, fürdővel, wcvel, reggelivel, kiadó pécsi szobák, baranyai szállás, vendégszobák, nemzeti üdülési csekk elfogadás, pihenés, üdülés pécsi szálláson, ping-pong, sportcsarnok
 
 
 
Fordan Hotel
Orfűtours
Kezdőlap
Pécs
Környék és szórakozás
Linkajánló
 
Pécs

Pécs a mediterrán hangulatok városa,
az UNESCO Világörökség része

Széchenyi tér
Pécs Ókeresztény sírkamra
Az egykori vásártér, a mai főtér és környéke, nem csupán a dzsámi miatt egyedülálló látványosság, hanem attól is különleges, hogy 12 utca ágazik szét belőle.

Pécs, a maga kulturális és természeti adottságaival régóta a turizmus egyik kedvelt központja. Színes rendezvényei, magával ragadó hangulata, kellemes szabadtéri kávézói, múzeumai és gyűjteményei olyan vonzerőt adnak a városnak amely méltán teszik világhíressé Baranya szívét.

És hogy "van-e olaszosabb városunk Pécsnél? Aki forró nyári napokon végigtekint a Széchenyi téren, a dzsámi fehéren izzó kövein, vagy délutáni-koraesti hangulatban átsétál a déliesre formált Jókai téren, avagy estefelé megfordul a korzón, a Király utca szabadtéri éttermei, kávézói között és megpihen a Színház téri szökőkutak kőpárkányain, máris Itáliában érezheti magát. Harkány felől, autóval érkezvén megpillantva a várost, mintha Toscana, vagy Lazio dombjai között utaznánk."

Szerelemlakat
Pécs Szerelemlakat
A pécsiek se tudják, ki volt az első, aki lakatott tett a rácsra, de ma már nem csak a Janus Pannonius utca, hanem egész Pécs szimbólima lett a "szerelemlakatokkal" teli rácsozat.

Elhelyezkedés

Pécs a Dunántúl déli részén elterülő közel 162 ezers lakosú város, Baranya megye székhelye, egyetemi város, püspöki székhely. Budapesttől mintegy 220 km-re fekszik közúton. A város a Mecsek hegység déli lejtőire települt, negyven kilométerre a Dunától és a Drávától. Az Adriai-tengertől közel ötszáz kilométer választja el, mégis, talán a tenger közelsége teszi szubmediterrán jellegűvé a várost és vidékét. Pécs természeti környezetét a Mecsek határozza meg, a város területe benyúlik a hegység erdőibe. II. Szulejmán szultán földi paradicsomnak nevezte Pécset, talán mert tizenegynéhány bő vizű patak folyt keresztül a városon. A patakvölgyek ma is a városszerkezet alapvető tagolói. Pécstől nyolc-tíz kilométerre terül el az orfűi tóvidék és az abaligeti cseppkőbarlang; huszonöt kilométerre délre, túl a Villányi-hegységen a siklósi-villányi borvidék és Harkány, az ország egyik leghíresebb gyógyfürdőhelye.

Látnivalók, programok Pécsett

Ókeresztény Mauzóleum
Pécs Ókeresztény sírkamra
Nagyságát és gazdaságát tekintve a pécsi lelet a legjelentősebb, Itálián kívül talált ókeresztény síremlék.

Látogatása alkalmával ne mulassza el meglátogatni a történelnmi belváros nevezetésségeit. A Szent-István Téren található a Pécs egyik szimbólumává vált Székesegyház. A tér szökőkútja, hatalmas geszetnyefái kellemes pihenőhelyet nyújtanak nyáron. Közvetlen a Székesegyház lábánál terül el a Korsós Sírkamra és az Ókeresztény Mauzóleum, amelyek egyedi történelmi hagyatékát adják Pécsnek és a Világörökség részét képezik.

Zsolnay-kút
Pécs Zsolnay-kút
"Zsolnay Vikmos emlékkútja
legyen örök szemtanúja
Pécs város virulásának
lakói boldogulásának."

A Széchenyi tér a város főtere. Itt található meg a török korból megmaradt Gázi Kászim Dzsámija, a városháza és a Nádor szálló patinás épülete. A város főutcáján, a Király Utcán tovasétálva tavasztól késő őszig megtapasztalhatja a látogató az egyetemi város pezsgő életét. A kávézók és sörözők utcára nyíló kerthelységei utánozhatatlan hangulatot adnak a városnak. Az utcán továbbhaladva pillantjuk meg a Színház színpompás épületét.

A nemrégen felújított Jókai-tér szintén a mediterrán hangulatok jegyében épült. A szoborcsoport és a szabadtéri társasjátékok is Toscana hangulatát idézik.

Pécs múzeumai is számos érdekességet kínálnak a látogatóknak. Olyan híres művészek alkotásai vannak kiálítva városunkban, mint Victor Vasarely, vagy Csontváry Kosztka Tivadar. Természetesen Pécs egyedülálló Zsolnay gyára is rendelkezik kiállítással.

Oktatás, kutatás, egyetmi élet

Pécsi Tudományegyetem
Pécsi Tudományegyetem
Pécsett alakult meg az ország első egyetemi jellegű oktatási intézménye (teológiai kar nélkül) 1367-ben, I. (Nagy) Lajos uralkodása idején.

A megye az oktatás tekintetében kiemelkedő mutatókkal rendelkezik. A Pécsi Tudományegyetem továbbra is a felsőoktatás élvonalába tartozik annak egyik centruma. Pécsi TudományegyetemAz intézmény mintegy 36000 hallgatója van és ez egy pezsgő, hangulatos, vidám atmoszférát kölcsönöz a városnak. Az egyetemnek köszönhetően
számos rendezvény, kulturális program, kiállítás színesíti a város esemény-naptárát.

 

Közlekedés

A városon nem folyik keresztül olyan folyó, amely a vizi közlekedésre alkalmas lenne. A vasúti közlekedés az országos rendszerhez kapcsolódva Budapest centrikus. A Pécs-Budapest Intercity járatok naponta 7-szer közlekednek oda-vissza a főváros és Pécs között, átlagos menetidejük 3 óra körül van. Örömhír a pécsiek és a pécsi gazdaság számára, hogy törvényben rögzítetten a Pécs mellett elhaladó M6-os autópálya 2008-ra elkészül. Jelenleg a 6-os számú főút és Siófok után az M7-es autópálya jelenti a legfőbb autóközlekedési összeköttetést a fővárossal. 2006-ban készült el a Pécs-Pogányi Repülőtér felújítása. Immár korszerű, az előírásoknak megfelelő terminál, légi-irányítási központ várja a Pécsre repülővel érkezőket.

Pécs 2010 Európa Kultúrális Fővárosa

Pécs 2010 Európa Kultúrális FővárosaHatalmas lehetőséget jelet a városnak az, hogy 2010-ben Pécs lesz az EU kulturális fővárosa. A körülbelül 36 millirád forintos összköltségvetésű projekt számos olyan fejlesztést hordoz magában, ami a város hosszú-távú fejlődési pályáját meghatározza. A program a város az UNESO által is elismert és a Világörökség részének nyilvánított kulturális értékeire alapoz és olyan beruházásokat generál, melyek a régió fejlődéi motorja lehetnek.  Tekintse meg az EKF projekt és Pécs2010 program honlapját!

Kapcsolódó további linkek:

Link Leírás
www.pecs.hu Pécs város hivatalos honlapja
www.bama.hu Baranya MA információs portál
www.dunantulinaplo.hu Pécs és a régió hírei
www.elvira.hu MÁV menetrend
www.menetrendek.hu Buszmenetrendek
www.utvonalterv.hu Útvonal tervezés
 
Orfűtours Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky út 14-16. | +36 30 9591 590 | orfutours@mevid.hu | by K2Net